Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Σκαλίζοντας την ιστορία με...σούζες!


Να σηκώσουν το χέρι όσοι θυμούνται έστω και λίγο αυτή την cartoon εικόνα με το αμαξάκι που κάνει σούζα όλο χάρη...



Αυτό το αμαξάκι ανήκει στην μακρινή ιστορία της Kyosho μετρώντας περίπου δώδεκα χρόνια στην πλάτη του. Τότε που η εταιρία θέριζε πρωταθλήματα (όχι πως τώρα δεν το κάνει) με το V-One R, ο μικρός Wheelie κλίμακας 1/12 προοριζόταν για όσους ήθελαν κάτι απλό και οικονομικό να περνούν την ώρα τους.


  Ερχόταν σε μορφή ARTR (almost ready to run) και χρειαζόταν μια τηλεκατεύθυνση και σέρβο για να συμπληρωθεί. Δεν είχε καμία σχέση με τα μοντέλα της εποχής του. Κινητήρας πίσω από τον πίσω άξονα τροχών (για να κάνει εύκολα σούζες), κοντό σασί, υποτυπώδεις αναρτήσεις μπροστά και λάστιχα που σου δίνουν την εντύπωση πως ακόμα και στο νερό το αμάξι θα επιπλέει.

  Ο κινητήρας δεν ήταν καν 12άρης. 'Ηταν ένας συμπαθέστατος 10άρης, δηλαδή...μόλις 1,6 κυβικά εκατοστά με εξάτμιση τύπου "βαρελάκι" και έναν ήχο που απλά χαϊδεύει τα αυτιά. Τι μείγμα ρυθμιζόταν από μια μόνο βαλβίδα που δεν χρειαζόταν καν κατσαβίδι. Πως είπατε; Χαμηλές; Μεσαίες; Ψηλές; Τι είναι αυτά; Μια βαλβίδα είπαμε.


Αλλά γιατί μιλάμε σε παρελθοντικό χρόνο; Ο Wheelie ζει και βασιλεύει. Ο συγκεκριμένος που βλέπετε (μάλλον δεν έμειναν και πολλοί) ανήκει πλέον στη συλλογή του Μιχάλη Δημητριάδη ο οποίος δεν τον έχει μόνο για το ράφι. Του έχει κάνει το στρωσιματάκι του, έχει τοποθετήσει τα ηλεκτρονικά του και ποιος ξέρει; Μπορεί να τον δείτε κάποτε σε καμιά πίστα να γράφει μερικούς χαλαρούς γύρους, όσο χαλαρά κάποιοι 80χρονοι περνούν κάτω από την Ακρόπολη με αντίκα Mercedes του '60 και σκάμε από τη ζήλια μας.