Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Kyosho VS Atomic Dnano Batteries


Σε μια εποχή που τα Dnano γίνονται δημοφιλή και στη χώρα μας, ενώ υπάρχουν αρκετές εταιρίες με aftermarket προϊόντα για την κατηγορία, μπαταρίες βγάζουν μόνο δύο: Η Kyosho και η Atomic. Ποια όμως είναι η καλύτερη;



 Εμείς δοκιμάσαμε και τις δύο μπαταρίες του 1s σε Hard Case εκτενώς και σας παρουσιάζουμε τα υπέρ και τα κατά τους από διάφορες απόψεις:

- ΤΙΜΗ: Η Atomic ήταν πάντα πιο φτηνή από την Kyosho. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση των μπαταριών για Dnano. Και δεν μιλάμε για μικρή διαφορά, για κάποιον που μπορεί να κάνει μια καλή έρευνα αγοράς μπορεί να βρει τη μπαταρία της Atomic έως και 50% φθηνότερα από την αντίστοιχη Kyosho.




- ΑΠΟΔΟΣΗ: Θεωρητικά η Atomic έχει περισσότερη διάρκεια χάρη στα 180mah έναντι στα 130mah της Kyosho. Ωστόσο η καμπύλη εκφόρτισης της είναι φθίνουσα από την αρχή με αποτέλεσμα όταν καταναλωθούν τα 100mah η τάση της να πέφτει κάτω από το όριο λειτουργίας του Dnano και να ακολουθεί ένα απότομο cut-off. H Kyosho αν και η fully charged τάση της είναι ελαφρώς χαμηλότερη, η καμπύλη εκφόρτισης της είναι σχεδόν ευθεία και πέφτει απότομα όταν καταναλωθούν και τα 130mah της. Η διάρκειά της φτάνει ορισμένες φορές και τα 30 λεπτά.

- ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ: 'Οταν η Atomic μείνει αχρησιμοποίητη για μερικές μέρες, ύστερα η απόδοσή της είναι αισθητά μειωμένη και απαιτούνται περίπου 2-3 κύκλοι φόρτισης-εκφόρτισης για να επανέλθει στα αρχικά της επίπεδα. Η Kyosho έχει επίσης πτώση ισχύος αλλά σε μικρότερο βαθμό και αρκεί μία μόνο φόρτιση για να αποδίδει όπως πρέπει.

 - ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΥΛΙΚΩΝ: 'Υστερα από αρκετή χρήση έχει παρατηρηθεί πως το 1s lipo της Atomic φουσκώνει ελαφρώς, φούσκωμα που είναι ορατό και στην επιφάνεια του hard case. Δεν επηρεάζει την απόδοσή της, ωστόσο είναι μια ένδειξη αλλοίωσης της χημικής της σύστασης. Αντίστοιχα η Kyosho υστερεί στην αντοχή των μεταλλικών επαφών της. Πολλοί φορτίζουν τις μπαταρίες του Dnano τους με ακροδέκτες τύπου "κροκοδειλάκια" τα οποία με την πίεση που ασκούν στις μεταλλικές επαφές, τις κάνουν να υποχωρούν ελαφρώς προς το εσωτερικό. Το γεγονός αυτό ενδεχομένως να δημιουργήσει στη συνέχεια μη καλή αγωγιμότητα με τις επαφές του αυτοκινήτου.


- RACE LEGAL: Στο επίσημο πρωτάθλημα GC Nano Championship που διεξάγεται στην πίστα 8 Plus για λόγους ομοιογένειας επιτρέπεται μόνο η μπαταρία της Kyosho. Ωστόσο η χρήση άλλης μάρκας δεν απαγορεύεται στις ανεπίσημες χρονομετρημένες δοκιμές και τις προπονήσεις.




ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
'Εχει να κάνει με τις ανάγκες του κάθε ιδιοκτήτη Dnano. Γι αυτόν που έχει το Dnano για fan χρήση και δεν τον απασχολούν οι επιδόσεις αλλά τον απασχολεί το κόστος, η χρήση της Atomic είναι η καλύτερη επιλογή. Αν ωστόσο ενδιαφέρεται για συμμετοχή σε αγώνες, η "νομιμότητα" και η δυνατότητα διεκπεραίωσης του 25λεπτου τελικού της μπαταρίας Kyosho είναι απαραίτητα στοιχεία. Η επιλογή, δική σας.



Σημείωση: H διάρκεια των 30 λεπτών έχει επιτευχθεί στην πίστα 8 Plus στην αρχική της, αριστερόστροφη διαγράμμιση και μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το set up του αυτοκινήτου και το οδηγικό στυλ του ιδιοκτήτη του.