Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Brushless ESC απο την Turnigy για 1/18


'Ενα speed control ιδανικό για αυτοκίνητα 1/18 ανακαλύψαμε κατά την έρευνα αγοράς μας στο διαδίκτυο. Που το βρήκαμε; Στο ηλεκτρονικό κατάστημα Hobby King σε τιμή σοκ, μόλις 15 ευρώ συμπεριλαμβανομένων των εξόδων αποστολής.


  Δεν χάσαμε την ευκαιρία να "χτυπήσουμε" ένα προκειμένου να το δοκιμάσουμε στην πράξη. Έντεκα μέρες αργότερα βρισκόταν στα χέρια μας. Συνοδευόμενο από ένα manual πλήρως κατατοπιστικό στο οποίο αναγράφονταν και τα τεχνικά χαρακτηριστικά αυτού του mini esc:

Cont. Current: 18A
Burst Current: 50A
Resistance: 0.001ohm
Car Size: 1/16 1/18
Suggested Motor: Around 12T / 2030kv
Battery: 2 Cell Lipo / 4-6 Cell Ni-XX
BEC: 6V/ 1.0A Output
Motor Type: Sensorless Brushless
Size: 31.5*24*15mm
Weight: 19g

 Τοποθετήθηκε άμεσα σε ένα RC18B2 της Team Associated για να δοκιμαστεί σε μια αυτοσχέδια πίστα εσωτερικού χώρου.


 Αντιμετωπίσαμε αρχικά ένα μικρο πρόβλημα λόγω υπερθέρμανσης και συχνών cut off. Βλέπετε δεν δώσαμε την απαραίτητη σημασία στο Suggested Motor των προδιαγραφών του esc και χρησιμοποιήσαμε ένα μοτέρ της Reedy των 9500kv με αποτέλεσμα το ρεύμα να ξεπερνά συχνά το ανώτατο όριο. Το πρόβλημα λύθηκε  εύκολα όμως με τη χρήση ενός μικρού fan για την καλύτερη απαγωγή της θερμότητας από την ψήκτρα.


 'Επειτα άρχισε το ψάξιμο των ρυθμίσεων του esc. Ακόμα και χωρίς κάρτα προγραμματισμού το να ρυθμίσουμε παραμέτρους όπως το drag brake, max brake force, acceleration punch και άλλα ήταν πανεύκολο χάρη στο αναλυτικό manual και τη το πάτημα μόνο ενός κουμπιού.



 Καταλήγοντας στο επιθυμητό set up ξεκίνησε η εντατική δοκιμή. Για δύο ώρες παιχνιδιού με τη μία li-po να φορτίζει μετά την άλλη το esc της Turnigy δεν μας προβλημάτισε ούτε μια στιγμή καταλήγοντας τέλος στο συμπέρασμα πως άξιζε και η επιλογή, αλλά και η αναμονή των 11 ημερών.

 Βρείτε περισσότερα στο hobbyking.com