Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Πως φορτίζουν μπαταρίες mini-z στο εξωτερικό



Το είχαμε δει αρκετές φορές και δεν είχαμε δώσει σημασία όμως αποδεικνύεται πως σε Ευρώπη αλλά και Ασία, όπου το mini-z είναι πιο διαδεδομένο, η φόρτιση μιας τετράδας ΑΑΑ nimh μπαταριών διαφέρει από αυτή που κάνουμε εμείς.






Τι κάνουμε εμείς; Βάζουμε τις μπαταρίες μας ανά τετράδες σε μπαταριοθήκη την οποία συνδέουμε στον ψηφιακό φορτιστή μας, ρυθμίζουμε τα Amps φόρτισης και ξεκινάμε. Η φόρτιση αυτή είναι γρήγορη και βολική. Είναι όμως η καλύτερη;



Δείτε μια άλλη μέθοδο: Φορτιστής με ξεχωριστή θέση για κάθε μπαταρία. Οι μπαταρίες μας φορτίζουν κάθε μια ξεχωριστά και όχι όλες μαζί σε σειρά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φτάνει το κάθε ΑΑΑ στοιχείο το max της χωρητικότητας του, έχοντας περισσότερη διάρκεια αλλά και η τετράδα ύστερα περισσότερο αρχικό voltage.



Το μειονέκτημα τέτοιου είδους φορτιστών είναι ότι δεν μπορούμε να καθορίσουμε ακριβή Amps φόρτισης. Συνήθως επιλέγουμε μια τιμή από τις παρεχόμενες, μικρότερη της ονομαστικής χωρητικότητας των μπαταριών μας και περιμένουμε αρκετά.

Αν όμως θυσιάσουμε αυτό τον παραπάνω χρόνο, το αποτέλεσμα είναι σίγουρα καλύτερο και για τον αγώνα μας αλλά και για την ομοιόμορφη αποφόρτιση των μπαταριών μας. Όσοι λοιπόν σκέφτονται να ασχοληθούν με mini-z και να παραμείνουν στις nimh, καλό θα ήταν να δοκιμάσουν αυτό το διαφορετικό και καθόλου δαπανηρό είδος φορτιστή.