Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Arowana boat prodject: Vol 5


Ξεκινήσαμε την αγορά των μερών του Arowana Mono-1 το Σεπτέμβριο και οι προσδοκίες μας ήταν να έχουμε ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του 2012.




Αυτό όμως δεν συνέβη, εξαιτίας της καθυστερημένης παραλαβής των μπαταριών από το κατάστημα hobbyking.com. Οι Turnigy nano-tech των 7.4v 4000mah και ρυθμό αποφόρτισης 45C έκαναν ούτε λίγο ούτε πολύ δύο μήνες να φτάσουν στα χέρια μας. Βλέπετε, η αγορές από το εξωτερικό δεν είναι πανάκεια.



Σε speed control επιλέξαμε ένα Hobbywing Seaking - 60A κυρίως λόγω της αξιοπιστίας της εταιρίας. Σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσαμε να επιλέξουμε οτιδήποτε πιο οικονομικό στα 60Α.


Στο πίσω μέρος ζητήσαμε από τον Μάνο Τερεζάκη να τοποθετήσει ένα κάθετο πτερύγιο για περισσότερη σταθερότητα στην πλεύση. Γιατί ένα; Επειδή από την αριστερή πλευρά που βρίσκεται ο θάλαμος ξετουμπαρίσματος είναι αδύνατη η τοποθέτηση του και επειδή ένα είναι υπεραρκετό. Δεν χρειάζονται περιττές υδροδυναμικές αντιστάσεις.

Μια ασφαλής προπέλα για αρχή είναι με διάμετρο 32mm. Σε οριακές καταστάσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι και 40mm προπέλα. Βασιζόμενοι σε πρότερη εμπειρία μας, όπου αν και με βάρβαρο set-up καταφέραμε να μην βάλουμε φωτιά στα ηλεκτρονικά, επιλέξαμε μια προπέλα των 38mm. Σχεδόν οριακή.


Η διάρκεια συναρμολόγησης στο κατάστημα RC Manos διήρκεσε περίπου 10 μέρες και το περασμένο Σάββατο παραλάβαμε το ολοκληρωμένο πλέον σκάφος. Αυτό που έπρεπε εμείς να κάνουμε ήταν να "ζυγίσουμε" το σκαρί με τέτοιο τρόπο, ώστε το σύστημα ξετουμπαρίσματος να λειτουργήσει.

Αυτό αποδείχθηκε επίπονη διαδικασία. Αντιμετωπίσαμε αρκετά ευτράπελα μέχρι να βρούμε το πόσα γραμμάρια βάρος και σε ποιο σημείο έπρεπε να τοποθετηθούν για να λειτουργεί ο θάλαμος τέλεια. Ωστόσο το καταφέραμε. Και αυτό ήταν.

Το Arowana περιμένει στο ράφι καρτερικά την πρώτη του βουτιά. Φυσικά και δεν θα είναι το καλοκαίρι αλλά πολύ νωρίτερα. Τα πλάνα μας για το σκάφος είναι εκτός του να το απολαμβάνουμε στις θάλασσες με παρέα ή όχι, η συμμετοχή μας και στο Ελληνικό πρωτάθλημα RC σκαφών, όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Όσο για το κόστος, το Arowana στοίχισε 400 ευρώ, συναρμολογημένο, με δύο μπαταρίες, έτοιμο για πλεύση από το κατάστημα RC Manos στο Αιγάλεω. Στην τιμή δεν συμπεριλαμβάνεται τηλεκατεύθυνση, την οποία και ποιος δεν διαθέτει; Το διάστημα των 5 μηνών, ωστόσο και η σταδιακή αγορά, δεν μας έκανε αισθητό το έξοδο των 400ευρώ.

Μέχρι να σας μεταφέρουμε εντυπώσεις και σχόλια από την πρώτη δοκιμή, δείτε μερικές φωτογραφίες...