Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Αναρτήσεις mini-z χωρίς ελατήρια;



Και ναι, είναι εφικτό. Και μάλιστα, όχι από κάποια πανίσχυρη aftermarket εταιρία mini-z αλλά από ιδιώτη του εξωτερικού που απλά...έπιασε την ιδέα!



Όσο και αν σας φαίνεται απίθανο ή δύσκολο, είναι απλούστατο στην σκέψη. Στο σημείο όπου η εμπρόσθια ανάρτηση του MR-03 έχει τα ελατήρια για την απόσβεση των κραδασμών ο συγκεκριμένος οδηγός τοποθέτησε μαγνήτες με τους ίδιους πόλους αντικριστά ώστε να αλληλοαποθούνται.


Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ανάρτηση να τείνει να εκταθεί, όπως και με ένα ελατήριο, αλλά με ένα σημαντικό πλεονέκτημα: η διαδρομή δεν περιορίζεται όπως όταν το ελατήριο συμπιεστεί πλήρως. Συνεπώς η ανάρτηση έχει πολύ μεγαλύτερα περιθώρια προτού...τερματίσει.


Και από επιλογές σκληρότητας; Όπως και με τα ελατήρια, έτσι και με τους μαγνήτες υπάρχουν επιλογές. Το σετ χρησιμοποιεί τρία σετ μαγνητών διαφορετικού μεγέθους και απωθητικής δύναμης, συνεπώς ανάλογα με τις απαιτήσεις, έχουμε και την επιθυμητή σκληρότητα ανάρτησης.


Ακόμα ένα πλεονέκτημα είναι είναι η "αόρατη" ζαμφόρ. Πως γίνεται αυτό; Παρατηρήστε τους μαγνήτες του αριστερού και δεξιού ψαλιδιού πόσο κοντά βρίσκονται. Όταν το ένα ψαλίδι συμπιεστεί και ο μαγνήτης του κατέβει προς τα κάτω, τείνει να τραβήξει και τον απέναντί μαγνήτη προς τα κάτω. Άρα έχουμε ένα σχετικό synchronize των ψαλιδιών με αποτέλεσμα να μειώνεται το πλάγισμα του σασί. Δηλαδή, ό,τι πετυχαίνει και η ζαμφόρ.


Το μοναδικό μειονέκτημα της ανάρτησης είναι η δυσκολία συναρμολόγησης και αλλαγής μαγνητών λόγω της σπαστικής τους τάσης να απωθούνται ή να γυρίζουν ανάποδα και τσακ...να κολλάνε μεταξύ τους. Ωστόσο, σύμφωνα με τον εφευρέτη της πατέντας, η ανάρτηση αυτή κάνει το αυτοκίνητο πιο ευκολοδήγητο. Όχι μόνο ο ίδιος, αλλά και οι υπόλοιποι οδηγοί της πίστας που το δοκίμασαν, πέτυχαν να βελτιώσουν σημαντικά το best lap τους!


Βλέπετε ότι για έναν σκοπό υπάρχουν παραπάνω από μία λύσεις και οι δηλώσεις του τύπου "Το αμάξι για να παίξει θέλει...αυτό" προέρχονται σίγουρα από οδηγούς που το μυαλό τους είναι κονσέρβα και μάλιστα μικρών διαστάσεων!

Πηγή: kyoshosan.blogspot.com