Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Kyosho Axis 1/12 Pan Car

Ας σκαλίσουμε λίγο την ιστορία του μοντελισμού και στη χώρα μας. Τα Pan Cars κλίμακας 1/12 είχαν κάποτε την τιμητική τους στην Ελλάδα και ένας από τους πρωταγωνιστές της κατηγορίας είναι το εικονιζόμενο Axis, από την Kyosho.

Ουσιαστικά αποτελούσε τον παππού του σύγχρονου Plazma Ra. Το συγκεκριμένο, σπάνιο πλέον, κομμάτι ανήκει στο Νάσσο Καφούσια που μας το παραχώρησε προς φωτογράφηση και μπήκε στον κόπο να μας μεταφέρει το κλίμα της εποχής εκείνης.

"Το Axis βγήκε στην αγορά περίπου το 1989 αλλά από εμένα αγοράστηκε το 1994 στην τιμή των 80.000 δραχμών από το κατάστημα του Μακρυγιάννη (Μακρυγιάννης, Hobby-Δώρα). Στο πακέτο περιλαμβανόταν μόνο το kit με το καπάκι. Ηλεκτρονικά, ελαστικά και μπαταρίες αγοράζονταν ξεχωριστά. Ας σημειωθεί ότι ο μισθός ενός εργάτη της εποχής ήταν 78.000 δραχμές.
Ο μοναδικός φορέας αγώνων τότε ήταν η Ελληνική Μοντελιστική Ένωση. Ενώ στα ηλεκτρικά buggy μαζεύονταν 70 με 80 άτομα και στα σκάφη έως και 100, τα 1/12 On Road έφταναν δύσκολα τις 40 συμμετοχές. Ωστόσο δεν επρόκειτο για κατηγορία που χαροπάλευε.

Γίνονταν περίπου 8 αγώνες το χρόνο και προσπαθούσαμε να συμμετάσχουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους. Οι μπαταρίες μας τότε ήταν αυστηρά NiCd οπότε φαντάζεστε επιδόσεις. Το Axis είχε υποστεί αρκετές βελτιώσεις. Διέθετε carbon όπου μπορούσε να τοποθετηθεί και διαφορικό από κεραμικά υλικά. Τα ρουλεμάν ήταν κάτι παραπάνω από εκπληκτικά αφού και χωρίς συντήρηση έδιναν στο αυτοκίνητο υπερβολική κύλιση.

Είχαμε, θυμάμαι, καταφέρει να κερδίσουμε έναν μόνο αγώνα με το Axis στην πίστα της Γλυφάδας όπου μαζευόμασταν. Πλέον το μοντέλο αυτό αποτελεί μια γλυκιά ανάμνηση εκείνων των εποχών, δεσπόζοντας στο ράφι του σπιτιού μου."