Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2016

Τσιούτσιας και Χατζόπουλος στο RC Bike Worlds 2016


Οι Έλληνες RC Bikers, Βασίλης Τσιούτσιας και Στέλιος Χατζόπουλος άφησαν το λιοπύρι του Αυγούστου για να μεταφερθούν στην δροσερή για την εποχή Λειψία της Γερμανίας και έλαβαν μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Τηλεκατευθυνόμενων Μοτοσυκλετών.


Κάτι τέτοια αποτελούν κατά τη γνώμη μας τα σημαντικότερα δρώμενα για τον ελληνικό μοντελισμό, έστω και εκτός συνόρων. Πήγαν, αγωνίστηκαν, έμαθαν καινούρια πράγματα, γνώρισαν νέα άτομα με την ίδια "λόξα" και αποκόμισαν  μια εμπειρία που μάλλον θα θυμούνται για πάντα.


Έφυγαν την Τετάρτη, 10 Αυγούστου. Ταξίδεψαν με αεροπλάνο, συνέχισαν με αυτοκίνητο, έτρεξαν προκριματικά, έτρεξαν τελικούς, πήραν την πρώτη και τέταρτη θέση στο Γ τελικό και Κυριακή βράδυ ήταν ξανά στα πάτρια εδάφη για να γιορτάσουν και την επόμενη μέρα του Δεκαπενταύγουστου.


"Τετάρτη 10 Αυγούστου, ημέρα 1η.

Μέρα λίγο τρελή σήμερα, παρόλο που ήταν η πρώτη μας στο Παγκόσμιο.
Ξεκίνησε με βροχή και κρύο! Οταν λέμε κρύο, εννοούμε 12 βαθμούς!! Και βροχή. Μην ξεχνιόμαστε!!!
Ο Βασίλης πρακτικά δεν έτρεξε το πρώτο του Timed Free Practice, γιατί ήταν η απολύτως πρώτη του επαφή με την πίστα και έριχνε… παπάδες! Εγώ κατάφερα και ετοίμασα το μηχανάκι μου ενόσω έτρεχε η σειρά μου και έκανα 5 γύρους σε 5 λεπτά!!! Τρέχω 2 σειρές μετά το Βασίλη… Κατά τις 11 που έκοψε η βροχή, κάναμε το 2ο, όπου έτρεξε μεν, γλιστρώντας εδώ και εκεί, αλλά πραγματικά δεν το χάρηκε. Ετρεξε, γλίστρησε, όλοι… ψιλοβλαστήμαγαν!!!


Στο τρίτο μας, πάλι η τύχη δεν ήταν με το μέρος του Βασίλη που έτρεξε με βροχή, ενώ πιο πριν η πίστα είχε στεγνώσει για λίγο και κάποιοι έκανα το TFP τους στεγνό! Εγώ, 2 σειρές μετά, πέτυχα πίστα που στέγνωνε, οπότε το ευχαριστήθηκα λίγο…ίσα προς το τέλος!
Το απόγευμα ο καιρός ζέστανε, καθάρισε ο ουρανός, έγινε η τελετή έναρξης, με την κλασσική παρέλαση των εθνικών ομάδων.


Στο concours για το ομορφότερο καπάκι, αρχικά και τα δύο δικά μας ήταν σταθερά στις πρώτες θέσεις της προτίμησης των κυριών που επέλεγαν. Αμέσως μετά ανέλαβαν τη διαδικασία κάτι παιδάκια και τα κάνανε μπάχαλο!!! Το Aprilia του Βασίλη μάζεψε τουλάχιστον τις πιο πολλές φωτό!
Οταν νύχτωσε, έγινε μια τρομερή επίδειξη από ένα ηλεκτρικό ελικόπτερο με ακροβατικά και led φώτα!
Η βραδιά έκλεισε με μια στρίπερ που κάλεσε η οργάνωση και έγινε το έλα να δεις!!!
(Οχι δεν έχουμε video!)


Πέμπτη 11 Αυγούστου, ημέρα 2η.

Πρώτη μέρα ημιτελικών σήμερα, με λιακάδα και σχετική ζέστη. Καμμία σχέση με τα Ελληνικά 36άρια, απλώς το μεσημέρι, στον ήλιο έφτασε τους 23!!!
Ο Βασίλης έχει βρει το ρυθμό της πίστας, που είναι εξαιρετικά flowing, οπότε επιτέλους το χαίρεται! Και στα τρία ημιτελικά, πήγε πολύ καλά, κατεβάζοντας αισθητά τους χρόνους του, αρχίζοντας από 30 και πέφτοντας στα 28.5!!!


Εγώ έκανα ένα καλό πρώτο, ένα καλό δεύτερο, που με κατέταξαν αρχικά στην 17η θέση, αλλά στο τρίτο μου λύθηκε μια βίδα στον άξονα του μπροστινού τροχού και… πάπαλα! 25ος στους 29!!!
Εγέρθησαν μερικά θεματάκια οργανωτικής φύσης, για να λύσουν οι Team Managers, που είναι οι αρμόδιοι για τους κανονισμούς. Ένα από αυτά, και σοβαρό μάλιστα, αφορούσε το ποια Timed Free Practice θα μετρούσαν; Τα πέντε που έγιναν την Τρίτη, όλα στεγνά, αλλά όχι με όλους τους οδηγούς παρόντες (εκτός από μας, και άλλοι ήρθαν την Τετάρτη), ή τα μισοβρεγμένα/βρεγμένα της Τετάρτης;


Τελικά, αποφασίστηκε να ισχύσουν της Τρίτης, και εν πάση περιπτώσει τα TFP αφορούν την πρόκριση και το reseeding για τα 6 Qualification runs που τρέχουν Πέμπτη και Παρασκευή. Παράλληλα, οι νεοεμφανιζόμενοι οδηγοί κατατάσσονται στο τέλος, ενώ όσοι έχουν λάβει μέρος στο περσινό Παγκόσμιο ή/και στο φετεινό Warm Up να μπουν στις σειρές ανάλογα με την κατάταξή τους.
Ετσι, εγώ είμαι στη δεύτερη σειρά των «μεσαία γρήγορων», και ο Βασίλης στους «νεοεισερχόμενους», μια και η προηγούμενη κατάταξή του ήταν στο περσινό Warm Up οπότε δεν πιάνεται.


Οσον αφορά τον καιρό, όπως είπαμε σήμερα κάναμε τρία από τα 6 Q, στεγνά (και ζεστά!!!), αλλά αύριο η πρόγνωση του καιρού δίνει μερική βροχή. Θα δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα…
Το Σάββατο, πάντως, ο καιρός αναμένεται ζεστός συνολικά, οπότε θα ευχαριστηθούμε τελικούς!!!
Από σήμερα, υπάρχει και live streaming στο  Youtube, στον παρακάτω σύνδεσμο:
(Μπορείτε ακόμα να το δείτε στον ίδιο σύνδεσμο).

Επίσης, μας έχουν πάρει ένα μύριο φωτογραφίες, καθώς και  video από το Γερμανικό news site http://mikanews.de/
Αξίζει να δείτε ότι βάζει κάθε μέρα από το RC Bike WM!!!


Παρασκευή 12 Αυγούστου, ημέρα 3η.
Δεύτερο μέρος Προκριματικών

Το ξέραμε από την Πέμπτη ότι η Παρασκευή θα ήταν βρεγμένη. Οπότε ετοιμάσαμε μικρές κλίσεις, βρόχινα λάστιχα και πάμε!
Γίνεται το 4ο Q. Της πρώτης σειράς και ο Βασίλης είναι δεύτερος! Αλλά επειδή άρχισε να βρέχει στη διάρκειά του, ακυρώνεται και ξαναγίνεται μετά το τέλος του τελευταίου group, οπότε ο Βασίλης δεν έτρεξε. Εριχνε παπάδες… καρέκλες, ότι είχε ο θεός το έριχνε!!!


Οι χρόνοι πολύ αργοί, συνολικά, αφού κανείς δεν πιέζει στο βρεγμένο και όλοι προσπαθούμε να αποφύγουμε το γλίστρημα και την αναπόφευκτη έξοδο. Εγώ πάω προσεκτικά, αργά, δεν καταφέρνω κάτι καλό…
Στα επόμενα δύο, πάντα με βροχή, ή βρεγμένη πίστα, και οι δυό πάμε αργά και είμαστε πολύ κάτω στην κατάταξη. Εχουμε και… δικαιολογίες: Τα λάστιχα που χρησιμοποιούμε είναι από το 2014, τα R1 της GRP, προσεκτικά φυλαγμένα μεν, αλλά παλιά, όπως και να το κάνουμε. Αποφασίσαμε να μην αγοράσουμε καινούρια βροχολάστιχα (35 το ζευγάρι) και το πανάκριβο σπρέυ Magic Rain (56 ευρώ!), για μια μέρα μόνο, (πρακτικά για τρία δεκάλεπτα) με το σκεπτικό πότε θα ξανατρέξουμε σε βρεγμένο, με σχεδόν 100% σιγουριά ότι το Σάββατο, στους τελικούς θα είχε λιακάδα;


Εδώ έκανα ένα πολύ καλό 20-γυρο σε μισόστεγνη πίστα, με βροχολάστιχα και μακριά scratchbars (= μικρές κλίσεις, αλλά ασφάλεια!), αλλά δε μέτρησε, αφού πάμε στους τελικούς μετρώντας βαθμολογία!
Ετσι, καταλήγουμε και οι δυο στον τρίτο τελικό, εγώ 4ος και ο Βασίλης 7ος (24ος και 27ος αντίστοιχα, στη γενική κατάταξη).


Σάββατο 13 Αυγούστου, ημέρα 4η

Τελικοί.
Η μέρα ξεκινάει επιτέλους στεγνή και με ήλιο.
Τρέχουμε το πρώτο δεκάλεπτο του τελικού με υγρή πίστα που στεγνώνει. Είναι νωρίς το πρωί, στις 8.30. Ο Βασίλης, σοφά, βάζει μακριά scratchbars, για ασφάλεια, αλλά ζεσταίνει και τα («στεγνά») GRP M3 στους 70 βαθμούς με τις κουβέρτες και τα ψήνει. Κυριολεκτικά! Οδηγώντας προσεκτικά, κάνει το καλύτερό του heat, τερματίζοντας 3ος. Εγώ με κοντά scratchbars, σκέφτομαι ότι στεγνώνει, οπότε… όρμα! Μέγα λάθος. Γλιστρήματα και έξοδοι με φέρνουν 6ο.


Το δεύτερο 10λεπτο του τελικού, γίνεται στις 11, οπότε έχουμε πλέον τελείως στεγνή πίστα και σχεδόν στεγνό γκαζόν. Εχει σημασία αυτό, αφού αν βγεις, βρέχεις λάστιχα και πάει περίπατο ο επόμενος γύρος… Στην εκκίνηση, καταφέρνω να βρεθώ μπροστά στην δεύτερη στροφή και μάλιστα κάνω και διαφορά από τους 2 δυνατούς Γερμανούς που με ακολουθούν. Ο Βασίλης, επίσης καταφέρνει και ξεμπλέκει από τους αργούς και κάνει ένα πολύ καλό αγώνα, καταφέρνοντας και 27άρι best lap! Τερματίζω πρώτος, με 21 γύρους, και ο Βασίλης τρίτος με 20 γύρους, πολύ κοντά!


Στο τρίτο δεκάλεπτο, καταφέρνω να ξεκινήσω τελευταίος, αφού έμπλεξα στην πρώτη στροφή! Ορμάω, λίγο τρεμάμενος και αγχωμένος και αρχίζω να περνάω όποιον βρίσκω μπροστά μου. Κάποια στιγμή, έχω καθαρή πίστα μπροστά μου, και στο 4ο ή 5ο λεπτό ακούω τον Feilner που κάνει σπικάζ να λέει ότι είμαι πρώτος! Wow! Δεν έχω κανένα να με κυνηγάει, ηρεμώ και κάνω αγώνα συντήρησης, προσέχοντας ότι δε με πλησιάζει κανείς. Ακόμα και όταν έφτανα κάποιον μπροστά μου να του ρίξω γύρο, έκανα την... πάπια και δεν μπλεκόμουν. Όταν βρήκα την ευκαιρία, πέρασα!


Ο Βασίλης πίεσε… πολύ. Με μερικές εξόδους δεν κατάφερε κάτι καλύτερο από την 5η θέση εδώ…
Εχοντας δύο νίκες, όμως, έχω την πρώτη θέση στο βάθρο του Γ τελικού! Not bad! Μετράει η βαθμολογία: Οι λιγότεροι βαθμοί κερδίζουν. Πρώτη θέση 1 βαθμός, 2η θέση 2 βαθμοί κοκ.
Για πολύ λίγο, ο Βασίλης έχασε την Τρίτη θέση στο βάθρο (βραβείο και podium!), τερματίζοντας 4ος στον τελικό μας.


Για την ιστορία, στα nitro κέρδισε μετά από ένα απίστευτο 30λεπτο αγώνα ο Ιταλός Ciccacci με Nuova Faor, κυριολεκτικά πάνω στη γραμμή του τερματισμού.
Στα Superbikes, ο Γάλλος πιτσιρικάς Antoine Brunet με RG Evo έκανε τους απολύτως καλύτερους χρόνους και κέρδισε και τα τρία δεκάλεπτα.


Στα Stock, ο Ιταλός Fabio Tosti ξανακέρδισε, νικώντας και στα τρία δεκάλεπτα, επίσης με RG Evo.
Και οι τρεις νικητές πήραν ο καθένας τον δεύτερο Παγκόσμιο τίτλο τους!
Λίγες ώρες αργότερα, γίνονται οι απονομές, με σαμπάνιες, κλασικά για τους νικητές των πρώτων τελικών. Πήρα και γω λίγη δόξα στο podium, αφού οι τρεις πρώτοι όλων των τελικών παίρνουν βραβείο!


Αργά το βράδι, μια διεθνής παρέα από Αγγλους, Αυστριακούς, τον Σέρβο Pantovic (3ος γενικής στα Stock), και εμάς, τρώμε μεξικάνικο, στο τοπικό μαγαζί!

Κυριακή πρωί στο αεροδρόμιο του Βερολίνου, σπίτι πια στις 6 το βράδι. Ο Βασίλης μάζεψε και την οικογένεια και φύγανε καρφί για Πελοπόννησο… Πολύ ταξίδι σήμερα!!!


Τώρα πια… προετοιμασία για το δικό μας αγώνα, στις 24-25 Σεπτεμβρίου, όπου θα έχουμε και 1-2 εκπλήξεις! Ένα ολοκαίνουργιο μηχανάκι και πιθανότατα διεθνείς συμμετοχές!
Φυσικά θα ενημερώνουμε για ότι νεώτερο!

Το Παγκόσμιο RC Bikes 2017 θα γίνει στην πίστα Lamberto Collari, στην Μπολόνια.
Προετοιμαστείτε! Είναι πιο κοντά  στην Ελλάδα από ποτέ!!!!!!
Όλα τα video που τράβηξα στο Παγκόσμιο είναι εδώ: www.youtube.com/steliosh/"