Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Τα μειονεκτήματα των mini models


Σε μια παρέα μοντελιστών τέθηκε από κάποιον το ερώτημα: Μα καλά, τα mini αυτκινητο-σκαφάκια  δεν έχουν αρνητικά στοιχεία;




  Η φράση αυτή μας έβαλε σε σκέψεις. Το ψάξαμε, διαβάσαμε, σημειώσαμε και απαντάμε: Ναι, έχουν μειονεκτήματα.

  Αιτία αυτών η ίδια από την οποία προκύπτουν και τα θετικά: το μικρό μέγεθος. 'Οσον αφορά τα σκάφη, το πρόβλημα είναι προφανές. Μικρότερο μέγεθος συνεπάγεται μικρότερη αντοχή στα κύματα. Το τουμπάρισμα είναι κάτι συνηθισμένο. Αν δεν υπάρχει, μάλιστα, θάλαμος ξετουμπαρίσματος τότε ή βουτάς ή περιμένεις το κύμα να φέρει το σκαρί στην ξηρά. Αλλιώς περιμένεις τις κατάλληλες εξωτερικές συνθήκες (ήρεμη θάλασσα) για να απολαύσεις παιχνίδι.

  Στα αυτοκίνητα τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα. Ξεκινώντας από τα off road αρκεί να αναφέρουμε πως μέχρι τώρα δεν υπάρχει στη χώρα μας καμία πίστα ειδικά για mini χωμάτινα αυτοκίνητα. Μέχρι 1/10 είναι η μικρότερη. Αν και έχουμε δώσει έναν σχετικό οδηγό επιβίωσης αυτό δεν συνεπάγεται και την άψογη οδική συμπεριφορά. Λόγω του ότι το μέγεθος είναι πολύ μικρό, κάθε εξωτερικός παράγοντας αλλά και set-up επηρεάζει τα λιλιπούτεια μοντέλα σημαντικά. Πρέπει κάποιος να έχει πολύ καλή γνώση ή εμπειρία από off-road για να πετύχει το ακριβώς επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν συζητάμε για την υπομονή που χρειάζεται στο δρόμο των ιδανικών ρυθμίσεων.

  Η κατάσταση δεν είναι πολύ πιο εύκολη στα on road. Μπορεί γι αυτά να έχουμε ειδικές πίστες και πολύ καλές μάλιστα, ωστόσο οι ταχύτητες που αναπτύσσονται (συγκριτικά με το μέγεθος) είναι πολύ μεγάλες. Συχνά η ευστάθεια πάει περίπατο. Σε αντίθεση με τα off road οι ανοχές είναι πολύ μικρότερες. Το αυτοκίνητο ή παίζει καλά ή δεν παίζει καθόλου. Μία ελάχιστη προφόρτιση των αναρτήσεων, μια αύξηση στο διάκενο μεταξύ pinion και spur gear, ένα πείραγμα κατά 1% του expodential είναι αλλαγές που δεν θεωρούνται σημαντικές αλλά στις μικρές κλίμακες έχουν σοβαρές επιπτώσεις, θετικές ή αρνητικές.

 Πρέπει να το παραδεχτούμε, τίποτα δεν είναι τέλειο. 'Ολα κάπου υστερούν. Το θέμα είναι αν αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κανείς. Το mini maniaX πιστεύει ότι αξίζει, θα συνεχίσει να το κάνει και θα σας κρατά ενήμερους για όλα τα δρώμενα από τον mini rc κόσμο.