Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Mini-z F1 Boat - Μια αδικημένη κατηγορία


Χαζεύοντας στο διαδίκτυο διάφορες φωτογραφίες και video πέσαμε πάνω στο συγκεκριμένο μοντέλο το οποίο βρίσκουμε αξιαγάπητο. Τι όμως το κάνει αδιάφορο στο μοντελιστικό κοινό;



Θα αναφέρουμε αρχικά πως δεν γνωρίζουμε κανέναν mini-zόβιο στη χώρα μας που να διαθέτει ένα F1 Boat. Πολύ περισσότερο, κάποιον που να μην το έχει στο ράφι για διακοσμητικό.

Γιατί όμως; Μελετώντας λίγο καλύτερα το μοντέλο επισημάναμε ορισμένες πιθανές αιτίες:

- κόστος: στοιχίζει υπερδιπλάσια χρήματα από αντίστοιχα μοντέλα ίδιας κλίμακας άλλων εταιριών χωρίς αυτό να σημαίνει καλύτερες επιδόσεις. Βέβαια, το όνομα της Kyosho ασφαλώς δικαιολογεί υψηλότερη τιμή μιας και κακά τα ψέματα, η φίρμα κοστίζει.


- μικρή ταχύτητα: λόγω μεγέθους η μέγιστη ταχύτητα του δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 20km/h, τουλάχιστον χωρίς βελτίωση. Συνεπώς όλοι προτιμούν ένα μεγαλύτερο σκάφος με πιο...χορταστικό γκάζι.



- εκτεθειμένα ηλεκτρονικά: όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες, τα ηλεκτρονικά προστατεύονται από το καπάκι του σκάφους αλλά χωρίς κάποια σοβαρή στεγανοποίηση. Μια φορά αν βραχούν, αρκεί να καταστραφούν και τότε το F1 Boat καταλήγει στο ράφι.



- συνθήκες πλεύσης: ξέρουμε καλά πως τα δικάρινα σκάφη χρειάζονται ήρεμη θάλασσα για αποδώσουν ή τουλάχιστον, τα πλεύσουν αξιοπρεπώς. Για ένα δικάρινο τόσο μικρής κλίμακας οι ιδανικές συνθήκες δεν μπορούν να επιτευχθούν παρά μόνο σε πισίνα. Πισίνα; Που να την βρεις; Όμως τη θάλασσα...πανεύκολα.

Αυτά επισημάναμε ως κύριες αιτίες που τα Mini-z F1 Boats δεν "πρόκοψαν". Και είναι πραγματικά κρίμα διότι ως mini-z, φέρουν αυτή την αξιοθαύμαστη τεχνολογία που φέρουν και τα αυτοκίνητα (ξέρετε εσείς). Όπως και να χει, σε έναν μοντελιστικό κόσμο όπου τα παραπάνω μειονεκτήματα δεν θα υπήρχαν, δείτε πως θα ήταν...