Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Ο Mr Dee μας μιλάει για mini-z motor mounts


Με αφορμή ένα θέμα που δημοσιεύσαμε την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με βάσεις μοτέρ για mini-z που μοιάζουν πάρα πολύ, πετύχαμε να σας βάλουμε σε διαδικασία σκέψης σχετικά με το "φασόν" που γίνεται και στο μοντελισμό.



Ορισμένοι από εσάς μπήκατε στον κόπο να σχολιάσετε το θέμα στο facebook εκθέτοντας τις δικές σας απόψεις και σας ευχαριστούμε πολύ γι αυτό. Η άποψη του κ. Καισαρεύ κατέφθασε με μορφή mail στο inbox του minimaniax.gr και είναι χαρά μας να τη δημοσιεύσουμε. Ίσως η πιο εμπεριστατωμένη άποψη γύρω από το θέμα από όπου οι αρχάριοι μπορούν να πάρουν τις βασικές αρχές, ενώ οι πιο γνώστες να σκεφτούν λίγο βαθύτερα.

"Λοιπον οι βασεις των μοτερ στα Mini-Zs

    
Οι βασεις των μοτερ ειναι ουσιαστικα  προεκταση του σασι και ετσι πρεπει να τις αντιμετωπισουμε. Αν κοιταξεις ολες τις μαρκες που κατασκευαζουν optional για τα mini Zsπροσεκτικα θα παρατηρησεις οτι ολες ασφαλιζουν το μοτερ και τον αξονα πανω σε αλουμινιο ωστε να προστατεψουν τα γραναζια απο φθορα. 


Επισης ολες οι εταιρειες ασφαλιζουν τα μοτερ με δυο βιδες στην πλευρα του αξονα ωστε να προσφερουν αξιοπιστια (να μην κινηθει το μοτερ απο το κεντρο αναλογα με το γραναζι) και ταχυτητα, στην περιπτωση που θελουμε να αλλαξουμε γραναζωμα και να ρυθμισουμε τις αποστασεις αποφευγωντας να λυσουμε ολη τη βαση οπως στις στοκ πλαστικες βασεις που ερχεται το σασι. Αρα ολες οι optional λυσεις ειναι τουλαχιστον σιγουρες στο βασικο ρολο της στηριξης της μοναδας κινησης (μοτερ). Αν εχουμε παντα κατα νου οτι δεν λυνουμε ΠΟΤΕ σιδερενιες βιδες απο ζεστο αλουμινιο δεν θα παρατηρησουμε φθορες στα σπυρωματα κατι που τις καθιστα αξιοπιστες. 


Ενα ακομα στοιχειο βασικο που πρεπει να κοιταμε ειναι η ψυξη του μοτερ, ομως και εκει το γεγονος οτι δεν υπαρχουν πλαστικα να καλυπτουν τα μοτερ ελαχιστα θα μας απασχολησει. Ενδεικτικα αναφερω οτι με τις στοκ πλαστικες βασεις θα δουμε θερμοκρασιες απο 70-90+ βαθμους κελσιου ενω απο αρκετες βασεις αλουμινιου οι μετρησεις αρχιζουν απο 37 και φτανουν τους 42 βαθμους με στοκ μοτερ ενω τα γρηγορα μοτερ εως 40 turns αγγιζουν τους 45 βαθμους. Αρα ολες οι optional βασεις ειναι πολυ καλες, ειναι αξιοπιστες, αποτελουν πραγματικη αναβαθμιση και προσφερουν μακροβιοτητα στο σασι και το μοτερ.

                
Λογικα αυτη η παραγραφος δεν θα επρεπε να υπαρχει αλλα με προκαλουν οι βασικες διαφορες των βασεων και αυτες ειναι το «δεσιμο» τους και η βαση συνδεσης με το t-plate ή απευθειας στο πλαισιο καθως μας δινουν επιπλεον παραμετρους στο setup του Mini Z. Το δεσιμο της βασης προσφερει προσθετη ακαμψια στο πισω μερος του πλαισιου και του προσδιδει διαφορετικα χαρακτηριστικα στη συμπεριφορα του καθως το κανει απο πιο προβλεψιμο και ευελικτο (ευκαμπτη βαση) εως επιθετικο (ακαμπτη βαση) και σε συνδυασμο με το t-plate, το συνδυασμο αμορτισερ και ελατηριου και το friction θα μας οδηγησουν στο επιθυμητο αποτελεσμα.


Για να διαπιστωσουμε το ποσο ευκαμπτη ειναι μια βαση μπορουμε αφου τη δεσουμε δοκιμασουμε να τη στρεβλωσουμε κατα μηκος. Επισης ο τροπος στηριξης του t-plate συμβαλει σε αυτο το συνδυασμο εκτος απο την περιπτωση της 3racing  που επιλεγει το t-plate ως μερος της βασης και μας περιοριζει την επιλογη αυτη καθως μπορουμε να ρυθμισουμε μονο απο το upper mount  του t-plate.
                

Σαν συμπερασμα μπορουμε να πουμε οτι ολες οι optional βασεις ειναι εξισου καλες και η επιλογη μας πρεπει να γινει συμφωνα με τις αναγκες μας για να επιτυχουμε το επιθυμητο setup.

Quick tips :
Α) Ενα «σκληρο» στησιμο θα μας προσφερει τη δυνατοτητα επιθετικης οδηγησεις και θα μας δωσει τους ταχυτερους χρονους, ενω ενα πιο «ευκαμπτο» θα μας προσφερει ξεκουραστη οδηγηση με μεγαλυτερη διαρκεια κοντα στο μεγιστο της αποδοσης μας.
Β) Στο Mini Z η ευκαμψια του σασι εχει σημαντικη επιδραση στην συμπεριφορα των μπροστινων ελατηριων λογω των μικρου μηκους των ψαλιδιων.

Mr. Dee aka Καισαρευς Αναργυρος
Technical manager @ JB Works Racing"

Εμείς από τη μεριά μας ευχαριστούμε τον κ. Καισαρεύ για το χρόνο του και υπενθυμίζουμε πως οι απόψεις σας γύρω από από οποιοδήποτε μοντελιστικό θέμα είναι ευπρόσδεκτες απλά στέλνοντάς μας e-mail στο minimaniax@gmail.com.